Najpodjetniška ideja

najpodjetniška ideja

Najpodjetniška ideja: Samočistilni strešniki, ki čistijo tudi zrak

Posebnost strešnikov Jezeršek je premaz iz nanodelcev titanovega dioksida, ki onesnažene delce iz zraka s fotokatalizo razgradi v ogljikov dioksid in vodo.

V gradbenih materialih lahko nanodelce titanovega dioksida kot fotokatalitično aktivno plast uporabljajo na tlakovcih ali kot premaz na strešnikih. Obe možnosti ponujajo v Cinkarni Celje.

Uporaba nanodelcev titanovega dioksida v gradbenih materialih zmanjšuje onesnaženje zraka, nastanek smoga, zakisanje in evtrofikacijo, kar je večanje biomase v ekosistemu zaradi povečane koncentracije anorganskih hranil. Na podlagi tega so v Cinkarni Celje izračunali, da vgradnja strešnikov na individualne hiše in tlakovcev na parkirne površine odstrani toliko dušikovega oksida, kot ga ob povprečni uporabi proizvedeta dva osebna avtomobila.

Razgradijo tudi dušikove in žveplove okside

Kako na strešnikih deluje premaz iz nanodelcev titanovega dioksida, pojasnjuje Jakob Jezeršek iz Hotavelj: »S postopkom fotokatalize se onesnaženi delci iz zraka adsorbirajo oziroma vežejo na površino titanovega dioksida. Ta onesnažila reagirajo zaradi sproščene energije na površini, tako da se s fotokatalizo kemično razgradijo v ogljikov dioksid in vodo. Nanodelci titanovega dioksida učinkovito razgrajujejo tudi dušikove in žveplove okside.«

A kljub pozitivnemu vplivu na okolje in vse večji uporabi nanotehnologije v industriji gradbenih materialov Jakob Jezeršek s »samočistilnimi« strešniki s težavo prodira na trg. »Zanimanje kupcev je veliko, uplahne pa, ko pridemo do cene, saj so ekološki strešniki nekoliko dražji od klasičnih,« pravi sogovornik.

Subvencije Eko sklada bi prinesle naročila

Po njegovem mnenju bi povpraševanje po ekostrešnikih spodbudili, če bi njihovo vgradnjo subvencioniral Eko sklad. Predlog o tem je posredoval ministrstvu za kmetijstvo in okolje, na odgovor pa še čaka.

Jezerškovi ekološki strešniki so iz naravnih materialov - peska, cementa in vode. Prebarvani so z akrilno barvo na vodni osnovi.

Sogovornik je z njimi pred dvema letoma postavil vzorčno streho pri svojih poslovnih prostorih v Todražu. V bližini strehe je čebelnjak in v okolici je polno čebeljih iztrebkov, le streha z ekostrešniki ostaja čista. Umazanija iz zraka se, ko na streho posije sonce, razgradi, dež pa to spira. Z ekostrešniki bo Jezeršek prekril še hlev v bližini.

Kriza je pocenila gradnjo

Veliko možnosti vidi za prodajo doma in v tujini. O izvozu se dogovarja z avstrijskim partnerjem. »Kdor ima denar, se mu zdaj splača graditi, saj so cene strešne kritine nižje kot pred krizo,« še pravi Jakob Jezeršek.

Vir: Finance.si

Joomla templates www.joomlashine.com

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in njenih funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov. Več o piškotkih ....

Sprejmem piškotke.

EU Cookie Directive Module Information